Klederdrachten

Klederdrachten zijn een belangrijk deel van de Sallandse Cultuur. Het is belangrijk dat de kennis van de klederdrachten van Salland wordt bewaard en overgedragen. Dit is het belangrijkste doel van onze Werkgroep Klederdracht. Wij vinden het belangrijk dat de dracht gedragen wordt “zoals het hoort”, zoals men vroeger deed.

Onze werkgroep bestaat uit; Miny Tuten, Joke Berenpas, Hennie Kosters en Diny Freriks. Wij hebben als doel de grote verscheidenheid aan streekdrachten te verzamelen, te bewaren en in stand te houden.

Op een interactieve wijze presenteren wij de dracht en tevens maken wij gebruik van oud beeldmateriaal en gebruiksvoorwerpen uit de tijd dat de klederdracht werkelijk gedragen werd. Ook hebben wij als doel kinderen en de jeugd te laten kennismaken met de klederdracht en oude ambachten.

Wij streven ernaar de oude ambachten die met de kleding te maken hebben in stand te houden; denk hierbij aan mutsen wassen, kantklossen, Liers kant en kralen breien.

Cursus mutsen wassen

Drie dames van de werkgroep konden we dit jaar op cursus laten gaan: de cursus mutsen wassen. Voor twee van hen was dit het tweede jaar. De cursus wordt gegeven door de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland en duurt vier dagen.

        

De dames (hierboven op de foto) hebben deze cursus gevolgd omdat het een uitstervend beroep is en het belangrijk is dat de kostbare mutsen die er nog zijn, op de juiste wijze gewassen, gesteven en opgemaakt worden. dank zij de cursus blijft de kennis behouden. Tijdens de vier dagen leer je hoe je een muts moet wassen, stijven en opmaken. Ook wordt geleerd eventuele beschadigingen te restaureren.

Tijdens de cursus kom je in contact met andere dames die in musea de mutsen en kleding bewaren en onderhouden. Een mooie gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen.