Oudheidkamer

De oudheidkamer van Raalte is gevestigd in Cultuurboerderij Strunk. Dit is als Rijksmonument een Oud-Saksische boerderij,  gebouwd in 1796. Het gebouw aan de Deventerstraat in Raalte werd als laatste bewoont door het echtpaar Strunk. Zij bleven kinderloos en hadden geen erfgenamen,  waardoor, bij hun overlijden, de boerderij verviel aan de gemeente. Tegenwoordig herbergt de boerderij o.a. de Oudheidkamer van Raalte met als thema ‘Het Sallandse boerenleven – huishouden en ambachten van weleer’.

Naast de boerderij staan er op het erf nog een boerenschuur – die herbouwd is nadat de oorspronkelijke schuur was afgebrand – en een klein stenen gebouwtje: het kokhuus.

In diverse opstellingen, deel uitmakend van de uitgebreide collectie die de Oudheidkamer in haar bezit heeft, kunnen wij verschillende thema’s laten zien, o.a:

−Schooltje

−De Winkel van Sinkel

−Kraamvrouw in bedstee

−Wassen in de tobbe

−Spelende kinderen

Boerenschuur

Achter de boerderij staat een oude boerenschuur. Daarin was een grote collectie oude werktuigen en gereedschappen ondergebracht. Om dat deze collectie niet past binnen het thema van de oudheidkamer van Strunk zal hiervoor een andere bestemming worden gezocht. De schuur zal binnenkort worden verbouwd om gebruikt te worden als dans- en activiteitenruimte.

Boerderij

De boerderij is een kleine, typisch oud-Saksische hallenhuisboerderij, Hoewel de boerderij gebouwd is in 1796 in de stijl van de katersteden is het een aantal keren verbouwd. De huidige vorm  is ontstaan in de tijd van de ontginningen in Salland (na ca. 1850). Oorspronkelijk waren de muren van de deel veel lager en liep de rieten kap dus verder door. Ook ontbrak het raam op de eerste verdieping en waren de ramen in de voorgevel waarschijnlijk een stuk kleiner. De kelder bevond zich oorspronkelijk waarschijnlijk buiten de boerderij. Het huidige dak is een typisch wolfsdak, zoals we die veel in Oost-Nederland aantreffen: een zadeldak met schuine wolfseinden, aan de bovenkant afgewerkt met een toef.

De boerderij is gesplitst in een woongedeelte en een werkgedeelte. In het woongedeelte van de boerderij bevindt zich een authentieke woonkamer met twee bedstedes, potkachel en orgel. Deze kamer werd alleen bij bijzondere gelegenheden gebruikt, bijvoorbeeld bij bijzondere feestdagen of als meneer pastoor langs kwam. Verder een woonkeuken, waar men ’s winters kookte, at en grotendeels leefde; en de kelder met daarboven de opkamer, een open gedeelte boven de kelder, waar de kinderen of de soms de knecht of meid sliepen.

Boven de voordeur bevindt zich in het bovenlicht een traditionele levensboom, welke voor geluk en voorspoed moest zorgen. Voor de boerderij staan traditionele leilinden.

Achter het woongedeelte bevindt zich de deel met aan weerskanten een hilde, op de ankergebinten en boven de voormalige potstallen. De hilden waren meestal afgetimmerd en hier werd het hooi bewaard. Vaak vonden ook knechten hier hun nachtrust. De baander (of mendeuren) staat altijd open, omdat er in het kozijn een glazen wand aangebracht. Momenteel worden op de deel tal van oude voorwerpen uitgestald. Vanuit de deel is er een opgang naar de zolder, waar de themacollecties “schooltje” en “kruidenier” zijn te bezichtigen. De deel wordt momenteel ook gebruikt voor de repetities van o.a. Ralda en voor de koffieconcerten.

Kokhuus

Naast de boerderij bevindt zich het kokhuus met originele schouw. In het kokhuus werd ’s zomers gekookt. In de zomer kwam men vies van het veld en uit praktische overwegingen werd er daarom in het kokhuus gekookt. Zo hoefde men in deze drukke periode van het jaar niet ook nog eens het huis zelf schoon te houden.

Thans wordt het kokhuus gebruikt als sanitaire ruimte en opslag.

Klik hier voor meer foto’s 


Historische musea en oudheidkamers in de omgeving van Raalte

Museum de Laarman – Raalte

Oudheidkamer Hoolt’n – Holten

Rijssens museum – Rijssen

Oudheidkamer Buisjan – Enter

Klompenmuseum Sköpke – Enter

Streekmuseum Ommen – Ommen

Ondertussen op Facebook:

Voor iedereen die op vakantie gaat, een hele fijne vakantie! ... >><<

Bekijk op facebook

Cultuurboerderij Strunk heeft een foto van WAK Raalte gedeeld. ... >><<

Open les Wereldmuziek bij Ralda in volle gang! Beeld en geluid volgt later <3

Bekijk op facebook

Cultuurboerderij Strunk heeft een foto van Ralda gedeeld. ... >><<

Heerlijke deuntjes in Cultuurboerderij Strunk tijdens de workshop wereldmuzik als onderdeel van Ik Toon @wakraalte

Bekijk op facebook